Faq

Ker nam lastniki štirinožcev zastavljate veliko vprašanj (kar ni nič narobe), le-ta pa se dostikrat ponavljajo, smo pripravili nabor najbolj pogostih … in seveda tudi odgovore nanje. Pogosta vprašanja (in odgovore) bomo sproti dodajali, pač tista, ki se nam bodo zdela pomembna za vas.

  • Ali kužka ob negi uspavate ali mu date katera koli druga pomirjevala?

Če je psa nemogoče urediti, smo pač prisiljeni oddati neurejenega psa, a to se zgodi res zelo redko. Lastnikom psov predlagamo, da psa že doma navajajo na nego in ga primerno vzgajajo (socializirajo), saj bo tako psičku lažje na negi. Uporabe uspaval ali pomirjeval si absolutno ne dovolimo, saj lahko s tem dela le za to strokovno usposobljeno osebje. Psa, ki je pod pomirjevali, je namreč potrebno spremljati, opazovati vitalne organe in včasih tudi pospešiti prebujanje, kar je delo izključno za strokovnjake na tem področju.

  • Ali lahko kužka naročimo ob 17. uri, glede na to, da delate do 18h?

Zaželjeno je, da je zadnja ura naročanja ob 16.uri, saj cela nega ponavadi traja cca 2 uri, delovni čas pa imamo do 18. ure. Če predvidevamo, da bo nega trajala več kot 2 uri, naročimo prej. Tega reda se res poskušamo držati, saj menimo, da je 10 ur na dan dovolj velik razpon, da si vsak najde svoj termin. Potrebno je tudi vedeti, da se kužka ne pelje v salon vsak dan, tako da se načeloma lahko vsak, ki to le želi, prilagodi.

  • Ali je cena za kompletno nego tudi dejansko zadnja cena ali je možno še kakšno doplačilo?

Cena celotne nege ni nujno dokončna. Celotna nega zajema striženje krempljev, urejanje ušes in blazinic, kopanje, česanje sušenje, striženje, …, trajala pa bi naj, če le ni pes v preveč zanemarjenem stanju, cca 2 uri. Če pa je potrebno dodatno delo, recimo razvozlavanje, pa se priračuna podaljšani čas nege od dveh ur dalje, in sicer po ceniku, glede na velikost psa in glede na dolžino podaljšane nege. Zgodi se namreč tudi, da lahko nega traje 3 ali 4 ure, in v tem primeru cena ne more biti enaka, kot za nego do dveh ur. Seveda pa ne priračunamo, če nega preseže le nekaj minut več kot 2 uri …

  • Ali se je potrebno za krajše posege (recimo krajšanje krempeljčkov) tudi naročiti?

Vsaka nega, tudi če traja samo par minut, potrebuje prazen salon in prosto negovalko, torej se je potrebno za vsako, še tako minimalno nego, naročiti.

  • Koliko časa traja posamezna nega?

Nega psa, ki je doma in hkrati v salonu redno negovan, naj bi trajala cca 2 uri. Če pes ni negovan, je zavozlan (dolgodlaki psički), ima veliko neizčesane dlake, pri tem pa se čas nege lahko zelo podaljša, za uro ali celo dve. Če je dlaka v res zelo slabem stanju, se ponavadi odločimo, da psa pobrijemo. Seveda se lastniki ne radi odločijo za britje, vendar včasih žal ni druge možnosti, ravno zato tudi vedno opozarjamo, da je psa potrebno redno negovati, da potem nam ni potrebno delati takih posegov …

  • Katera šampone uporabljate in ali je možna kakršna koli alergija?

Že od prvega dneva uporabljamo negovalna sredstva Bubbles&Nature, naročamo jih na Dunaju, kjer sem tudi opravljala tečaj nege. So popolnoma naravna, vsebujejo veliko olj in do sedaj še nismo imeli nobene slabe izkušnje z alergijami. Tudi če pride v stik z očmi ali gobčkom, ni nobenih nevarnosti. Je res kakovostna, malo dražja, vendar niti ne pomislimo, da bi jo menjali. Čistilo za ušesa pa kupujemo na veterinarski postaji, torej je 100% varno in  deluje tudi “razkuževalno”, s čimer prepreči nastanek glivic in vnetij.

  • Imam kratkodlakega psa. Ali tudi on potrebuje nego in kakšno?

Kratkodlaki psi ravno tako potrebujejo nego, je pa seveda le-ta manj zahtevna, saj ne more priti do zavozlanja dlake. Se pa ravno zaradi nezahtevnosti nege kratkodlakega psa dogaja, da lastniki pozabijo na krajšanje krempljev, kar ni zgolj lepotnega pomena, ampak predolgi krempeljčki psa ovirajo pri hoji, kar lahko privede do bolečin in deformacije tačk. Potrebna je tudi redna nega ušes, saj z rednim čiščenjem preprečimo vnetja, sploh pri psih, ki imajo povešena ušeska in je zato slabši pretok zraka. Seveda pa je potrebno tudi kratkodlakega psa redno izčesavati, da se odstranjuje odvečna dlaka, saj je dostikrat dlaka kratkodlakih psov bolj nadležna, kot pri dolgodlakih. Pri kratkodlakih psih je dlaka kratka in ponavadi resasta in je res veliko odpada vsakodnevno, če psa ne češemo.

  • Ali je lastnik prisoten pri negi?

Če lastnik res vztraja, da bi bil rad poleg, mu seveda ne moremo/želimo tega preprečiti, je pa vsekakor zaželjeno in bolj dobrodošlo, da psa pusti in ga pride iskat, ko pokličem, da je nega zaključena. Treba je vedeti, da je pes veliko bolj vznemirjen, če je lastnik prisoten, saj išče pomoč in sili k lastniku. Posledično je nervozen tudi lastnik, ker vidi svojega ljubljenčka nemirnega, se pa ne zaveda, da ravno on s svojo prisotnostjo vznemirja psa. Ko pes ostane sam, se v veliki večini umiri in nego opravimo brez težav.

 

Imate vprašanje, pa ga niste zasledili med pogosto zastavljenimi vprašanji? Pošljite nam e-pošto na info@pasjisalonajsa.com

 

 

RAZMIŠLJANJA …

  • Ali naj bo pes na povodcu ali ne?

Moje mnenje je – absolutno DA, razloge za to pa je zelo dobro strnil Gregor Vrhovnik, ki pravi tako:

“Pred dnevi sem opisal neprijetnosti, ki jih imava na sprehodih z Micko z odvezanimi psi. Neka fb prijateljica se ni strinjala z mojim mnenjem, da morajo biti vsi psi vedno na povodcih, saj da jim to krati občutek svobode, da ima svoje (odvezane) kužke vedno pod nadzorom ipd. S podobnimi prepričanji se absolutno ne strinjam, zato v nadaljevanju objavljam, če bi morda še koga zanimalo, moj odgovor na komentar, oziroma razmišljanje o tem…

Pes na povodcu – da ali ne? Absolutno – DA. Razlogov za to pa je več, nenazadnje je taka tudi zakonska podlaga …

Naj začnem kar s tem, da morajo biti psi po zakonu vedno na povodcih. Razen v primeru za to predvidenih ograjenih prostorov. Obstajajo tudi zelo dolgi povodci, kjer se lahko kuža obnaša skoraj, kot bi bil odvezan. Vsak skrbnik psa nosi več odgovornosti. Do drugih kužkov, do svojega kužka in do ljudi. Vi ste res morda trdno prepričani, da vaš kuža ne bo napadel drugega, vendar, kako pa veste, da nek privezan kuža ne odreagira z ugrizom, ko se mu bo vaš po nesreči preveč približal? In, dopuščanje, da se zgodi kaj takega, je velika neodgovornost do živali. Tudi vaše. 

Micka ima od malega dve zelo neprijetni izkušnji z odvezanimi psi (in njihovimi neodgovornimi lastniki) in včasih v strahu odreagira z napadom, če se ji drug kuža preveč ali nepričakovanio približa. In, v taki situaciji, lahko tudi sicer miren pes, odgovori z isto mero. Poudaril bi še to, da je imeti spuščenega psa zelo neodgovorno tudi do tistih ljudi, predvsem otrok, ki se psov bojijo. Opazujte malo ljudi, ni jih malo, ki jim je sila neprijetno iti mimo odvezanega psa, pa tudi, če je ta majhen.

Žal živimo v združbi, kjer mora vsakdo paziti, da s svojo svobodo ne krati svobode drugim ali jih celo ogroža. In cena tega je žal tudi manjša svoboda nas in naših živali.”

In nenazadnje – če vaš pes pogrize človeka, kot se je že dogajalo, bodo (so) zaradi tega uspavali vas ali njega? Pes je odgovornost, sprejmite jo. Vi ste njegov skrbnik!